Förhandla lån tips

1. Tänk igenom helheten först.

Se först över vilka tjänster du använder och vad du har mest att vinna på. Ska du ta ett stort lån är det kanske det mest avgörande. Har du besparingar som du vill placera på ett sparkonto kan det snarare löna sig att fokusera på inlåningsräntan. Små detaljer kan också spela in. Reser du mycket kan det vara viktigt att ha en bankkort som inte betalt för utlandsuttag. Tänk också över vilka risker du är beredd att ta om det gäller ditt sparande. Fundera också över hur du ser på personlig service. Är det viktigt att ha en person att vända sig till eller kan du tänka dig att sköta allt via telefon och internet?

2. Prisjämför.

Det är helhetsbilden som räknas. På Konsumenternas Bank- och finansbyrå (www.konsumentbankbyran.se) kan du jämföra allt ifrån bankkort till spar- och utlåningsräntor. Comboloan.se och Compricer.se är andra bra jämförelsesajter. Kolla vilka som ger de bästa villkoren och skriv upp exakt vad de erbjuder. Det är viktigt underlag när du ska förhandla med din bank. Om du inte har stenkoll är det lätt att tappa trovärdighet i förhandlingen.

3. Tänk dig in i bankens situation.
Fundera över hur viktig du är för banken. Ju större lån eller insättningsbelopp, desto bättre möjligheter har du att förhandla. Om du redan har en relation till en bank, till exempel genom en privatrådgivare/personlig bankperson, kan det ge dig ett bättre förhandlingsläge. Men det är viktigt att visa att banken inte ska ta dig för given. Tänk också igenom vad du kan bjussa banken på. Kan du tänka dig att samla alla dina affärer där, eller ha någon mer tjänst än du har i dag? Det ger mervärde för banken och ett bättre förhandlingsläge för dig. Men du måste förstås kolla att det är lönsamt även för dig.

Mer tips hos DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: